En av världens mest kända frisörer har nu avlidit efter en tids sjukdom

Vidal Sassoon ett namn som du säkert känner igen som också tillhörde en av världens allra mest kända frisörer. Han blev tidigt känd under 60-talet för sina härliga och geometriska klippningar. Sina sista år spendare Vidal i Los Angeles där han också slutligen avled av leukemi vid 84 års ålder.

Vidal Sassoon föddes i London och hans extremt välklippta frisyrer ledde snart till att kvinnorna inte längre behövde använda sig av hårspray och permanent. Dessa naturliga frisyrer passade dessutom helt rätt i tiden då den var kraftigt inspirerad av kvinnlig frigörelse. Mary Quant är en av de personer som blev riktigt kända bärare av just Vidals frisyrer och det var dessutom hon som också inspirerade Vidal till nya skapelser.

När Vidal skulle klippa en ny frisyr så frågade han i princip aldrig kunderna vad de egentligen ville ha utan han klippe precis så som han själv ville. Hans egen salong var också en av de allra första i världen som spelade klassisk musik och en lite coolare jazz som bakgrundsmusik. Samtidigt som Vidal Sassoon växte i sin rolls som glamourvärldens expert så startade han också ett enormt internationellt företag där han sålde mängder av produkter under sitt eget namn.

Under sina tidigare år levde Vidal Sassoon några få år på ett barnhem eftersom att pappan lämnade familjen tidigt. Hans ensamstående mamma hade därmed inte samma möjligheter att kunna försörja han och hans syskon och det var därför hon placerade honom på ett barnhem. Vidal var av en judisk börd och hade varit med i East End och slagits mot fascister under åren precis efter kriget. Han var också med i det israeliska självständighetskriget som varade mellan 1958-1959 men åkte hem till London så fort Israels fortsatta existens var garanterad. Senare valde han också att starta upp the Vidal Sassoon Foundation för att kunna hjälpa behövande människor med att få en ordentlig utbildning. Detta arbetade han främst med i Israel men också en hel del i USA. Under 2009 blev Vidal Sassoon blev han tilldelad Imperieorden ur den engelska drottningens egna hand.

I Sverige hittar vi också en unik historia med tre generationer av frisörer där historien börjar redan på 40-talet med Stig Ehlin som ville bli frisör. Problemet var att familjen var bosatt i Jukkasjärvi. Stig var tvungen att se sig om och hittade till slut en plats han kunde utöva sin pojkdröm. Idag huserar tredje generation Ehlin och heter Björn Ehlin Hairteam som än idag är en mycket välrennomerad salong i Uppsala.