När det ohippa blir hippt - Modefunderingar

Kanske är det en effekt av 90-talister som kallats för Generation Ironi, eller är det kanske ett chicken race i vem som kan klä sig så töntigt som möjligt men fortfarande se cool ut. Vi ser det allt mer och mer. Att vad som länge har klassats som ohippt bara blir hippare och hippare.

Det började med gubb- och tantmodet. Runt mitten av 2000-talet blev gubbkepsen populär bland människor under 40 år. Sedan dess har gubb- och tantmodet eskalerat, allt fler vågar sig på att bära skjortor utan någon egentlig passform tillsammans med ett par lössittande byxor som har en hög midja. Färgglada stödstrumpor strumpor var dessutom inte ovanligt att skymta mellan skon och byxslutet. Stödstrumpor som man bland annat kan hitta på Strumpis.se. Men vad som först ansågs som gubbigt, föråldrat och otrendigt blev nu hippt. Det började pratas om en ny medelkassman. En man med skägg iförd gubbmundering.

Gubb- och tanttrenden är inte lika dominerande som den en gång var, den har istället ersatts av den så kallade norm core-trenden, som har möts av kritik. En trend som går ut på att se så vanlig ut som möjligt (vad det nu kan vara). En subkultur som bygger på att medvetet klä sig som om man vore totalt ointresserad av mode, trender och stil. Jag vet, detta låter som en knepig paradox. Men tänk kläder som inte sticker ut, som har en dålig passform och inte riktigt har någon karaktär. Den genuine bäraren av dessa kläder ger en oftast intrycket av att inte ha reflekterat över sin klädsel.

Det är lustigt. I jakten på att vara så hipp som möjligt så måste man söka efter det ohippa. Snart när norm core-trenden är ett minne blott kommer folk söka efter nästa trend. En spaning från min sida är att man kanske kommer att försöka klä sig så medvetet som möjligt som en motrörelse mot den medvetna omedvetenhet som präglar norm core-trenden.

Om du tycker denna spaning var intressant. Läs gärna min spaning om ridkläder.